Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият генерален директор на МААЕ Юкия Амано официално встъпва в длъжност

От днес японският дипломат Юкия Амано официално оглавява Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), заменяйки на поста носителя на Нобелова награда за мир Мохамед ел Барадеи, който ръководеше агенцията в течение на 12 години. Шейсет и двегодишният Амано бе назначен за генерален директор от Управителния съвет на МААЕ през юли, а през септември кандидатурата му бе утвърдена от Общото събрание на организацията.

Мандатът на генералния директор на МААЕ е четиригодишен. Още при представянето на кандидатурата си Амано заяви, че не смята да заема поста за повече от два мандата.

Новият генерален директор ще трябва да се справя с доста тежко наследство: три сериозни конфликта едновременно - около ядрените програми на Иран, Северна Корея и Сирия. Най-голямото предизвикателство за него обаче ще е Иран. Въпреки настояванията на международната общност Техеран отказва да прекрати обогатяването на уран и вяло сътрудничи на МААЕ за разясняване на нерешените въпроси по характера на ядрената си програма. Затягането на режима на неразпространение на ядреното оръжие е една от основните задачи на МААЕ.

По публикацията работиха: Ройтерс, ИТАР - ТАСС
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени