Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджет 2010 влиза на второ четене в парламента

Бюджет 2010 ще бъде обсъден на второ четене в Народното събрание. Текстовете на закона бяха приети на първо четене без нито едно изказване от опозицията.

Според премиера Бойко Борисов бюджетът за следващата година защитава възрастните хора и тези, които са загубили работата си заради кризата и помага за влизане на България в еврозоната.

Финансовият министър Симеон Дянков пък го определи като най-добрия бюджет в Европейския съюз, но и най-трудния за страната ни в последните 10 години.

Социалният сектор, образованието, здравеопазването, екологията, пътната инфраструктура и вътрешният ред и сигурност, това са приоритетите в първия бюджет на кабинета "Борисов". В него са заделени над 2 млрд. лв. за финансиране на фонд „Пенсии” и допълнителни 100 млн. лв. за изплащане на обезщетенията за безработица.

В проектобюджета е записано, че от средата на следващата година хората над 75 години ще получават добавка до 50 лева към пенсиите си. Една от мерките с най-силен ефект върху преодоляване на негативните последици от кризата върху заетостта и доходите на българските граждани е предвиденото намаление на осигурителната вноска за фонд "Пенсии" с 2 процентни пункта, считано от 1 януари 2010. Целта е да се осигурят нужните стимули за бизнеса и да се запазят съществуващите работни места

Общата заетост се очаква да намалее с 2,5 на сто.

Догодина се запазва и размерът на минималната работна заплата от 240 лева.
Предвижда се минималният месечен осигурителен доход за самоосигуряващите се от 260 лв. да стане 420 лв. Заплатите и пенсиите остават непроменени поне до средата на 2010 г.

По публикацията работи: Ваня Вълкова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна