Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КБ и ДПС искат увеличение на приходната част в Бюджет 2010

Парламентът обсъжда на второ четене проектобюджета за 2010 година.

ланираните приходи по консолидираната фискална програма за следващата година са в размер на 26 млрд и 400 млн лв, което е с 19% по-малко от тази година и с около 435 млн.лв. повече от очакваното изпълнение към 31 декември.

Размерът на приходите е прогнозиран при увеличаване на ставките на някои акцизни стоки и запазване на ставките на другите преки и косвени данъци, както и намаляване на общата осигурителна тежест с 2 процентни пункта.

Коалиция за България и ДПС се обявиха за увеличение на приходната част. Синята коалиция заяви, че няма да подкрепи такова увеличение.

В началото на заседанието финансовият министър Симеон Дянков съобщи на депутатите, че е променен кредитният рейтинг на България от негативен в стабилен. 

Лютви Местан от ДПС предложи народните представители да обсъдят и гласуват на второ четене първо бюджетите на Здравната каса и Общественото осигуряване за следващата година. Предложението му не беше прието.

Преди това Парламентарната група на Коалиция за България възрази срещу включването на точки в дневния ред за отстраняване на председателя на Комисията по труда и социалната политика Емилия Масларова. Мая Манолова определи това като грубо нарушение на парламентарния правилник и отвличане на вниманието от страна на мнозинството, както тя се изрази. По думите на Манолова става безсмислено участието на социалистите в председателския съвет и затова те щели да напуснат съвета. Въпреки това депутатите приеха седмичната програма на парламента с тази точка в дневния ред.

По-късно пък председателят на парламента съобщи, че депутатът Румен Петков е регистриран, без да присъства в пленарната зала, т.е. някой гласува с неговата карта.

Възможно е приходите и разходите в бюджета да не се балансират и в последните дни на годината да се наложи актуализация на бюджета. Това каза председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова пред БНР. Тя отказа да прогнозира с какъв дефицит ще завършим годината.

По публикацията работи: Румяна Василева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна