Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Западът подкрепи плана на Обама за Афганистан, талибаните заплашиха да засилят съпротивата си

Талибаните обещаха да засилят съпротивата и борбата си срещу допълнителните 30 000 военнослужещи, които американският президент Барак Обама обяви, че изпраща в Ирак. "Обама ще види много ковчези, идващи към Америка от Афганистан", е заявил в телефонно интервю за Франс прес талибанският говорител Кари Юсуф Ахмади. Според него стремежът Афганистан да бъде контролиран с военни средства няма да се увенчае с успех и чуждестранните сили ще се "оттеглят посрамени", без да са постигнали своите цели.

Франция привества новата стратегия на Съединените щати за войната в Афганистан, но даде да се разбере, че няма нанмерение веднага да увеличава броя на войниците си там. В радиоинтервю външният прзидент Бернар Кушнер заяви, че в момента няма нужда от военни подкрепления във френския сектор. Според него евентуално увеличаване на контингента на Франция би могло да бъде под формата на граждански лица, полицаи или техници.

Шведското председателство на Европейския съюз проиветства плана на президента Обама, като декларира, че Европа е готова да "работи в тясно сътрудничество" с Вашингтон. В изявление от името на всички 27 страни-членки на Евросъюза се подчертава, че новината идва в момент на подновени усилия от страна на цялата международна общност. Европейският съюз потвърждава решимостта си да "умножи и изпълнява по-добре ангажиментите си в Афганистан", се казва още в документа.

Испанското правителство може да изпрати допълнително 200 военнослужещи в Афганистан, в отговор на молба от страна на Съединените щати, пише ежедневникът "Ел Паис". В момента министерството на отбраната обмисля възможността, а вчера премиерът Хосе Луис Родригес Сапатеро съобщи, че ще се срещне с представители на партиите в парламента, с които ще обсъди увеличавнето на военния контингент на страната в състава на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ).

 

По публикацията работи: Димитър Пенков - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна