Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Расмусен поиска още 5 хиляди военни за Афганистан от съюзниците в НАТО

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че очаква съюзниците да осигурят най-малко още 5000 войници за Афганистан, а вероятно няколко хиляди повече, след като президентът на САЩ Барак Обама съобщи за голямо увеличение на числеността на американските сили в страната.

"Под командването на НАТО в Афганистан са 43 държави и съм уверен, че останалите съюзници и партньори също ще увеличат значително приноса си", каза Расмусен в телевизионно изявление след представената стратегия на Вашингтон за Афганистан.

Обама заяви по-рано, че през първата половина на 2010 г. ще изпрати допълнително 30 000 войници в азиатската държава, с което общият брой на американските военни там ще достигне 100 000 души. Американският президент също изрази увереност, че съюзниците на САЩ в Афганистан ще изпратят допълнителни части в страната. 

Президентът на Франция Никола Саркози изрази "пълна подкрепа" за плана на американския президент Барак Обама за Афганистан. "Това бе смела, решителна и ясна реч, която дава нов тласък на международните усилия и открива нови перспективи", заяви Саркози. 
 

По публикацията работи: Ройтерс

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна