Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин обвини бившите шефове на ЮКОС в поръчкови убийства на опоненти

Руският премиер Владимир Путин отправи остри нападки към бившите шефове на петролния гигант ЮКОС като ги обвини, че са поръчвали убийствата на свои опоненти, съобщи РИА Новости. По думите на Путин бившият ръководител на службата за сигурност при ЮКОС Алексей Пичугин, който бе осъден за убийство, е действал по заповед на акционери. Един от най-големите акционери в компанията е Михаил Ходорковски.

"За съжаление никой не помни, че в затвора лежи един от ръководителите на службата за безопасност на ЮКОС. Да не мислите, че е действал по свое усмотрение и на свой риск?", каза Путин в традиционната си пряка линия с нацията.

През 2007 г. Пичугин бе осъден на доживотен затвор за три убийства и четири опита за убийство. През 2005 г. Ходорковски получи осемгодишна присъда за измама и укриване на данъци, която изтърпява в затвор в Сибир. В момента той е подсъдим по ново дело за пране на пари и незаконно присвояване на средства, с което е заплашен от още 22 години лишаване от свобода. Ходорковски отхвърля обвиненията и твърди, че делото срещу него е политически мотивирано.

Днес Путин заяви, че делото "Ходорковски" трябва да бъде урок за бизнеса, съобщи ИТАР-ТАСС. Според премиера главният въпрос не е "кога ще го освободят (Ходорковски), а да се гарантира, че подобни престъпления няма да се повтарят". По думите на Путин средствата в размер на 290 милиарда рубли, които са постъпили в държавния бюджет след банкрута на ЮКОС, били вложени във фонд за комунални жилища.

"С постъпленията от продажбата на активите на ЮКОС, ние създадохме фонд за комунални жилища", каза премиерът. "Убедих колегите, че не трябва просто да налеем тези средства в бюджета и те да се разтворят там, нито пък да ги слагаме в резерва. Когато някакви пари са откраднати от народа, те трябва да бъдат върнати на народа", заяви Путин.

По публикацията работи: БТА

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна