Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археологическият музей отбелязва 100 години дейност

Снимка: Археологически музей

Изложбата „100 ГОДИНИ АРХЕОЛОГИЧЕСКИ МУЗЕЙ” ще представи достиженията на Националния археологически музей в годината, когато празнува първото си столетие от назоваването му "археологически".

В пана и витрини изложбата разказва за най-важните дати от развитието на музея, дава кратко описание на фондовете и най-значимите му проучвания, на ателиетата, печатните издания, библиотеката,  постоянните експозиции и временните изложби. Във витрините са представени оригинални албуми със снимки от археологически проучвания и книги с библиографска стойност.

Музеят е замислен и възниква като "Народен музей" по инициатива на Марин Дринов и Константин Иречек. В първите десетилетия от създаването му през 19-ти век колекцията му достига до скромните от съвременна гледна точка 343 предмета. След като музеят е назован "Българский Археологически музей" сред призванията му се подреждат: "да събира и съхранява археологическите паметници из българските земи, да събира и съхранява всички монети, които са били употребявани на Балканския полуостров и в съседните нему земи, да събира и пази църковните старини на България"...

Сега Археологическият музей съхранява над 350 хиляди паметници и от неговите колекции са създадени Националният етнографски музей и Националната художествена галерия.

Откриването на изложбата е на 7-ми декември от 17 ч. във фоайето на БАН и ще продължи месец. Куратор е Красимира Карадимитрова.

/ЯБ/

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна