Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

103-ма загинаха при пожар в клуб в руския град Перм

Най-малко 103 души загинаха, а над 140 бяха ранени при експлозия и последвал пожар в нощен клуб в  руския град Перм.

Снощи в клуба „Куцият кон” в историческия център на града  е имало над 230 души. Те празнували 8-мия рождения ден на заведението. 

Трагедията станала, докато жонгльор изпълнявал номер с горящи факли. По време на номера се задействал намиращ се на сцената фойерверк, а от излитащите искри декоративният таван от камъшит пламнал за секунди. Пожарът бързо обхванал почти цялото помещение с площ 500 кв. метра. Повечето загинали са станали жертва на задушливия дим и на настъпилата паника. На излъчените тази сутрин кадри, заснети от очевидци,  се вижда добре, че е отворено само едно от крилата на входната врата.

Беше неочаквано, настъпи паника. Пожарът беше силен и миришеше на изгоряла пластмаса. Успях да се спася като намокрих една риза и така можах да дишам, разказва един от свидетелите.

Много от пострадалите  са били стъпкани от тълпата, а състоянието на половината от ранените е тежко. 21 души ще бъдат лекувани в Москва.

Тази сутрин започна процедурата по разпознаването на жертвите. Семействата на загиналите ще получат парични компенсации в размер на 100 хиляди рубли.

По предварителни данни, причина за пожара е именно неспазване на правилата при боравене с т.нар. "студени" фойерверки и криминалистите не са открили следи от взривни вещества. Собственикът на клуба е задържан, но отрича вината си, тъй като заведението е било дадено под наем. Издирват се четирима души, организирали тържеството.

Много хора се стичат днес към мястото, за да запалят свещ и да сложат цветя.  В Перм е обявен тридневен траур.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна