Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жертвите на пожара в руския град Перм станаха 109

109 души загинаха, а над от 130 бяха ранени при пожар в нощен клуб в руския град Перм. С указ на президента Дмитрий Медведев 7 декември - понеделник е обявен за ден на национален траур.

Тържеството по случай осмия рожден ден на нощния клуб „Куцият кон” в град Перм се превърна в трагедия, каквато Русия не помни от години. В заведението е имало 230 души, когато при невнимателно боравене с фойерверките, искрите подпалват декоративния окачен таван от камъшит. Пожарът бързо обхванал помещението с площ 500 кв. метра. Осветлението изгаснало и настъпила неописуема паника. По пътя към единствения изход, много хора са били стъпкани, докато върху тях падали горящи парчета пластмаса.

Виновните трябва да бъдат наказани с цялата сила на закона, заяви по повод трагедията руският президент Дмитрий Медведев.  

Случилото се не може да бъде определено по друг начин освен като престъпление. Да, то не е умишлено, но тежестта на последиците от това не става по-малка.

Повечето загинали са станали жертва на пламъците и на задушливия дим. Половината от 140-те ранени са с тежки изгаряния и черепно-мозъчни травми.

По предварителни данни, трагедията е резултат от неправилно боравене с т. нар „студени” фойерверки. Проучва се и версията, огънят да е тръгнал от късо съединение в осветлението.

Руски депутати вече предложиха спешно да се приеме закон, забраняващ използването на пиротехнически средства в затворени помещения.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна