Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Броят на жертвите на пермската трагедия достигна 112 души

Броят на загиналите, в резултат на пожара в нощен клуб в руския град Перм, достигна 112 души. Четири от жертвите все още не могат да бъдат разпознати. 7 декември е обявен за ден на национален траур.

Във всички храмове на град Перм днес се отслужват литургии в памет на загиналите в огнения ад в нощния клуб „Куцият кон”. Инцидентът беше предизвикан от неправилното използване на фойерверки. Според руския министър на извънредните ситуации Сергей Шойгу, в злополучната нощ е било направено всичко възможно за спасяване на хората. Очевидци на трагедията обаче твърдят, че линейките са били крайно недостатъчни за да се справят със ситуацията.

Пострадалите с най-тежки изгаряния и травми, а те са близо 100 души, бяха транспортирани до Москва, Петербург и Челябинск. Най-малко 26 са в критично състояние, заради големия процент изгарания, заяви руският министър на здравеопазването Татяна Голикова, която посети в болницата част от ранените: "Процентът изгаряния е достатъчно голям, като в много случаи надхвърлят петдесет процента от повърхността на тялото. Има и изгаряния на дихателните пътища, които в много случаи са с опасност за живота."

В рамките на започналото разследване са задържани петима души, които са обвинени в нарушаване на правилата за противопожарна безопасност, съобщи заместник главния прокурор на Пермска област Сергей Сарапулцев"Към настоящия момент е установено, кои са очевдиците, с които ще може да се работи. Следователите са предприели необходимите следствени действия. Установен е напълно и кръгът от лица, които имат отношение към инцидента."

За да няма нови трагедии, подобни на тази от петъчната нощ в Перм, московският кмет Юрий Лужков заяви, че обмисля забраната за използване на фойерверки и други огнени атракции по време на масови мероприятия. Като начало ще бъде въведен строг контрол при боравенето с пиротехника, като занапред с организирането на празнични фойерверки ще се занимават само специализираните в тази област фирми.

По публикацията работиха: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва, Лилия Димитрова - БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна