Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трайчо Трайков: България все пак трябва да внесе своя дял по проекта "Бургас-Александруполис"

В следващите месеци България ще трябва спешно да осигури и инвестира 45 и половина евро в изграждането на газови връзки с Румъния и Гърция, за да допълни европейското финансиране на тези проекти. Това съобщи в Брюксел министърът на енергетиката Трайчо Трайков. Той заяви още, че ще предложи страната ни да внесе своя дял в проектната компания за Бургас–Александруполис, а после ще се търси отговор на въпроса доколко рентабилно е за страната ни да инвестира в проекта.

След като ЕС реши да опусне 45 милиона евро на България и Гърция за свързване на газопреносните им системи, двете страни ще трябва да дофинансират проекта до пълната му стойност от 118 милиона, или да осигурят още по 36 и половина милиона за реализацията му. Газовата връзка с Румъния, пък, ще струва 27 милиона евро. От Брюксел ще дойдат 9. Също по 9 ще трябва да платят българската и румънската страна и това ще трябва да стане буквално в следващите месеци, съобщи министърът, като добави, че не очаква България да има проблеми с осигуряването на парите.
Трайчо Трайков: До края на 2010 година трябва голяма част от капиталовите разходи да са направени вече и твърдо заявената цел на комисията е дотогава по-голямата част от средствата да бъдат усвоени. Тези средства до пълната стойност на проектите ние трябва да ги осигурим.

Междувременно министърът съобщи, че въпреки резервите към Бургас – Алексендруполис ще предложи на правителството България да внесе своя дял от 5 милиона евро в проектната компания.

Следващите години България ще трябва да инвестира в този проект 350 милиона евро, каза Трайчо Трайков в отговор на въпрос доколко полезен е той за страната ни и добави, че би определил проекта като рентабилен, ако не беше свързан с екологични рискове.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна