Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Целият свят гледа с надежда към срещата в Копенхаген"

В Копенхаген се отри 15-ата конференция на страните от Рамковата конвенция на ООН за измененията на климата. В конференцията участват 15 000 официални представители, експерти и журналисти от 192 страни от ООН.

Датският премиер Ларс Расмусен приветства участниците във форума и подчерта важността на борбта с промените в климата. "Глобалното затопляне не признава граници. То не дискриминира никого, а засяга всички нас. И днес сме тук, защото всички сме твърдо решени да предприемем действия срещу него.", изтъкна Расмусен. Целият свят наблюдава преговорите за климата в Копенхаген с надеждата да спасят човечеството и бъдещето на Земята, каза още датският премиер.

Датският министър на екологията Кони Хедегор, която ще заеме новосъздадения пост на еврокомисар по климатичните промени, заяви, че световните лидери нямат право на провал в конференцията в Копенхаген: "Не вярвайте, че нещата ще станат по-лесни, ако ги отложим.Сега е моментът, сега имаме възможност. И е грешно да се смята, че отново бихме могли да обединим и да съберем целия свят. Затова трябва да се справим, трябва да стигнем не до идеално, но до амбициозно споразумение в Копенхаген."

Според някои учени, срещата е най-важната организирана до сега. Скептиците обаче твърдят, че едва ли ще се стигне до споразумение, заместващо протокола от Киото. Изпълнителният секретар на Конвенцията за климата на ООН Иво де Бур заяви, че конференцията в никакъв случай няма да е провал. "Всъщност, не мисля, че ще е провал. Като погледна броя на хората, които ще дойдат, за да направят всичко възможно да има успех, декларациите за финансова подкрепа, които получихме, обявените цели, ангажираността на развиващите се държави. Всичко това ми дава основание да смятам, че няма да се провалим.", каза Де Бур.

В заключителния етап на конференцията на 17 и 18 декември ще се включат държавни глави и правителствени лидери от над 100 страни. Участниците в конференцията ще се опитат да постигнат ново международно споразумение за съкращаване на парниковите емисии, което да замени Протокола от Киото, изтичащ през 2012 г.

Проучване на ББС показва, че обществената загриженост за проблема с климатимчните промени е нараснала в световен мащаб. 64 % от хората смятат глобалното затопляне за сериозен проблем, докато през 1988 процентът е бил едва 20.

По публикацията работи: Лилия Димитрова - БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна