Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пациентите няма да доплащат за лечението си с инсулин

Болните от диабет няма да доплащат за инсулина на фирмата „Ново нордиск”. Това е решено след срещи с представители на фирмата и министър Божидар Нанев. Компанията е обещала да не иска доплащане до 1 февруари, тъй като трайното решение на проблема изисква повече време, съобщиха от Министерство на здравеопазването.

Близо една трета от лекарите в България не практикуват медицина. Причината затова е ниското им заплащане, обясни директорът на ВМА Стоян Тонев.
По думите на ген. Тонев от закриването на 80 болници ще бъдат спестени 150 милиона лева, а намаляването на средствата за лечебните заведения за догодина е с 350 милиона лева. Според директорът на болница „Света Ана” д-р Димитър Димитров лечението у нас е на добро европейско ниво, тъй като никой българин не чака по една година за операция или със седмици за преглед при личния си лекар. Директорите на всички университетски болници са категорични, че подкрепят здравната реформа.

Срокът за пререгистрация на аптеките в малките населени места е удължен до края на годината. Магистър-фармацевтите, които имат разрешение за откриване и функциониране на аптека трябваше да ги пререгистрират до 12 август тази година. много от тях, обаче, все още не са го направили и законът ги задължава да преустановят работа. Голям брой от аптеките, обаче, се намират в малки и трудно достъпни селища, отдалечени от големите градове. Именно заради това депутатите приеха промяната в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина и удължиха до края на тази година възможността за пререгистрация, за да не се стигне до затварянето на аптеки, което на практика ще остави хората без достъп до лекарства. Промените в закона позволяват още откриването на аптеки в селища под 10 хиляди жители да става при облекчен режим и условия, като ще се плаща и по-ниска такса за обезпечаване на административната услуга.

По публикацията работи: Даниела Дянкова; Ваня вълкова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна