Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хранителна банка ще бъде създадена в България

В България ще бъде създадена хранителна банка, която да подпомага социално слаби хора. За това се договориха зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров и Крис Ребсток, представител на глобалната мрежа за хранителни банки.

Хранителните банки получават дарена храна, която предоставят на нуждаещите се чрез мрежа от други организации, работещи с различни групи. Тези организации могат да бъдат социални домове, дневни центрове, трапезарии и неправителствени организации. Моделът на хранителните банки е практичен и ефективен, защото осигурява помощ на хора в неравностойно положение и в същото време намалява загубата и изхвърлянето на храна, която няма търговски вид. Във функционирането на такъв модел участват ферми и рибни стопанства, преработватели, борси, супермаркети и потребители.

Земеделското министерство ще контролира безопасността на храните и ще осигури взаимодействие с фермите и преработвателите по един такъв модел. За целта като партньор трябва да се привлече и Министерството на труда и социалната политика.

Хранителните банки са популярен модел за подпомагане на социално слаби в САЩ и в Европа, като само в Европа функционират над 200 хранителни банки.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна