Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вътрешната парламентарна комисия подкрепи достъпа на МВР до телефоните разпечатки и комуникацията през Интернет

Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред подкрепи на първо четене промените в Закона за електронните съобщения. Част от тях предвиждат по-бърз достъп на МВР до разпечатки от разговори по телефона или общуване през интернет.

С по-лесния достъп до информационните масиви на операторите, МВР ще противодейства на престъпления като отвличане или изнудване. Министерството обаче иска да проверява и всички заподозрени в престъпления, които се наказват с до две години лишаване от свобода – текст, за който настоявавше  предишния вътрешен министър Михаил Миков, но отхвърлен от 40-тото Народно събрание.  

Другата седмица, ако мине на първо четене и в пленарна зала, да направим една среща и с неправителствените организации, тъй като вече пристигнаха две-три становища на такива организации в самата комисия, заяви предедателят на комисията Анастас Анастасов от ГЕРБ.

Йордан Бакалов от Синята коалиция обаче  изрази съмнение в ефективността на текстовете, особено тези, свързани с искането МВР да има пряк достъп до данните посредством интерфейс с операторите. 

Т.е. хората искат да имат пряк достъп. В случая, в който вече е получено разрешението, по закон поне шефът на ДОТО, той ще бъде контролиран от една подкомисия. А вие спомняте ли откога е взето решението и тази комисия функционира ли, Комисията за защита на личните данни? Тя има само наблюдаващи функции. Отделно регистрите, които ще ги водят, те са скрити. Е, къде е, питам аз, контролът при това положение?, каза Бакалов.  

По публикацията работи: Добромир Видев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна