Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Р. Овчаров не очаква конкретни резултати от обсъждането на руско-българските енергийни проекти

По повод днешното заседание на Българо-руската комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, на което една от основните теми ще бъде бъдещето на общите енергийни проекти, евродепутатът от ГЕРБ Владимир Уручев каза, че въпросът не е дали големите енергийни проекти ще станат, а кога: "Не изказвам лично мнение, а по-скоро едно мое наблюдение от как се ангажират другите държави и мисля, че и „Северен поток”, и „Южен поток” ще бъдат построени. За „Северен поток” нещата ще се развият малко по-бързо, „Южен поток” ще е малко по-отдалечен във времето, тъй като това са едни газопроводи, наистина необходими общо в Европа и съответно за държавите-членки на ЕС. Там ангажиментите, които се поемат, са наистина сериозни. Там не става въпрос за деклариране на намерения, а за реално участие и се търсят съответните, как да кажа, ангажират се вече съответните финанси за участие в тези проекти, така че нещата не стоят на ниво дали да стане или да не стане, а нещата стоят на ниво как да стане."

Преди поредното заседание на Българо-руската комисия бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров заяви, че не очаква нищо конкретно от разговорите по общите енергийни проекти: "Очаквам някакви малко по-изчистени позиции от страна на България. Струва ми се, че те вече започват да се изясняват. Драмата около екологията на „Бургас – Александруполис” ми се струва малко пресилена. Никой не си е представял, че такъв проект може да бъде реализиран без екологична оценка. Освен това нека да не забравяме, че в Бургас се разтоварват танкери с петрол вече, ако не ме лъже паметта, повече от 50 години. И като че ли кой знае какви екологически проблеми няма там и то в доста огромни количества. Да, разбира се, два или три пъти по-малки, отколкото ще се разтоварват в бъдеще, но вече 50 години няма никакви екологични проблеми."

Румен Овчаров определи като радващ факта, че правителството е започнало да говори на по-прагматичен език за предстоящите общи енергийни проекти. На въпрос има ли опасност да се повтори газовата криза от миналата година, Овчаров коментира, че спорните моменти между Москва и Киев вече са изгладени, но посочи, че в предизборна ситуация в Украйна всичко е възможно.

Овчаров каза още, че няма информация за удължаване на срока за изпълнение на техническия проект на АЕЦ „Белене”, за каквато договорка между НЕК и руснаците неофициално се разпространява информация: "Ако има такова нещо, аз не бих бил против, това означава, че проектът продължава и то с нормалните темпове."

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна