Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврото се възстановява

Щатският долар поевтиня спрямо еврото в сряда, прекъсвайки тридневния си възход, след като паниката относно намаляването на кредитния рейтинг на Гърция започна да отминава.

Американската валута поскъпна рязко във вторник, след като рейтинговата агенция Fitch намали оценката си за Гърция под най-високия рейтинг -А за първи път от 10 години насам. Печалбите на зелените пари бяха подпомогнати и от силното поскъпване на японската йена, която също като долара е убежище при пазарна несигурност.

В сряда друга авторитетна рейтингова агенция- Standard & Poors ревизира даде негативна оценка за перспективите пред испанската икономика, без да променя кредитния рейтинг на югозападната европейска държава. Това обаче не беше изненада, както и не повлия особено на развитието на валутните пазари.

Еврото поскъпна с 0.2% спрямо американската валута вчера до 1.4734 долара, като се търгуваше в тесния диапазон от 1.4670 до 1.4782 долара за евро.

Доларовият индекс, който измерва стойността на зелените пари спрямо 6 основни валути се понижи с 0.4% до 76.014, като преди това достигна 76.331.

Финансовият министър на Великобритания Алистър Дарлинг прогнозира в сряда, че британската икономика ще се разшири с 1-1.5% през 2010 г. Министърът обаче призна, че рецесията на Острова се е оказала по-дълбока от очакваното и смята, че икономиката ще се свие с 4.75% през 2009 г. Това е близо процент над прогнозите на финансовото министерство за намаляване на икономическата активност с 3.25-3.75% от началото на годината. Дарлинг съобщи за нов еднократен данък от 50% върху банковите бонуси и възнаграждения над 25 000 паунда. Горната граница не е голяма и вероятно ще накара инвеститорите да се отдръпнат от активи деноминирани в британската валута.

Цената на петрола потъна до двумесечно дъно, след публикуването на официалните правителствени данни за запасите от суровината в САЩ, които отново показаха увеличение.

По данни на EIА (Енергийна информационна администрация), запасите на петрол в САЩ за последната седмица до 04.12.09г. падат с 3.8 млн.барела до 336.1 млн. барела при средни прогнози за повишение с 600 хил.барела. Запасите на бензин се покачват силно с 2.2 млн. барела до 216.3 млн.барела при очаквания за повишение с 1.5 млн.барела. Запасите на дестилати се покачват с 1.6 млн.барела до 167.3 млн.барела при очаквания за спад с около 600 хил. хил.барела.Вносът на петрол за последната седмица в САЩ пада с 264 хил.барела до 8.14 лн.барела. Потреблението на бензин за последните 4 седмици се покачва с 1.2% на годишна база до 9.02 млн.барела, а на дестилатите пада с 8.3% г./г. до 3.54 млн.барела.

Американският лек суров петрол със срок на доставка месец януари поевтиня с 1.95 долара, или 2.7 на сто, до 70.67 долара за барел. Това е най-ниската стойност на черното злато от 7 октомври насам. Спадът на цените продължи за шести пореден ден, което и най-дългия период на понижаване от месец юли насам. Цената на Лондонския Брент със срок на доставка месец януари падна с 2.80 долара, или 3.7 на сто до 72.39 долара за барел.

Златото се търгуваше разнопосочно вчера при липсата на посока на валутните пазари, които през последните месеци са основна двигателна сила на формирането на цените на благородния метал. Спот цената на златото се повиши минимално с 4 долара 1132.19 долара за тройунция.

По публикацията работи: ФК "Логос - ТМ" АД
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна