Eмисия новини
от 10.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Състоянието на правата на човека и свободите в арабския свят се е влошило

Състоянието на правата на човека и свободите в арабския свят  се е влошило спрямо 2008 г.– това е констатацията на доклад на Каирския институт за проучване правата на човека, публикуван в навечерието на Международния ден за правата на човека.

Институтът за проучване на правата на човека в Кайро, разглежда положението в Египет, Ирак, Судан, Тунис, Сирия, Саудитска Арабия, Мароко, Алжир, Йемен, Бахрейн. Според доклада, арабските правителства поддържат система от репресивни закони, насочени срещу основните свободи, като политическа дейност и свобода на печата.

Египет продължава да бъде начело на страните, практикуващи системно мъчения. Сирия държи рекорд в областта на репресиите срещу защитниците на правата на човека. В момента, в страната има над 1000 политически затворници, между които кюрди и ислямисти. И в Тунис защитниците на човешки права продължават да бъдат преследвани. В Алжир властите не спират да налагат ограничения на действия, свързани с правата на човека. В Мароко въпреки относителната толерантност към защитниците на човешки права, организациите и борците от Западна Сахара са обект на арести, мъчения и несправедливи съдебни процеси.

Докладът подчертава също дискриминациите, на които са подложени религиозните малцинства в страни като Саудитска Арабия и Египет. 8 неправителствени сирийски и кюрдски организации призовават днес властите в Сирия да обявят амнисития за всички политически затворници и да гласуват закон за създаване на политически партии и за зачитане правата на кюрдите.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.