Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на световния печат

"Русия пое грижата за газа" - така руският Комерсант обобщава новината, че от 1 януари руснак става генерален секретар на Форума на страните износителки на газ. Това е Леонид Бохановски, член на Управителния съвет на "Стройтрансгаз", който вчера на конференция на организацията бе избран на ръководния пост.

Руският печат и днес продължава да коментира трагедията, разиграла се преди пет дни в нощен клуб в град Перм, където при пожар загинаха над 120 души. Известия отбелязва, че след като вчера правителството на Пермския край подаде оставка, готовност да се оттегли е изразил и губернаторът Олег Чиркунов, който признал, че носи отговорност за случващото се в района. Според Ведомости Чиркунов ще запази поста си. В администрацията на президента разбират, че той не е виновен, освен това бързо изразената готовност да подаде оставка, нещо необичайно за ръководителите от неговия калибър в Русия, работи в негова полза. Ведомости припомня, че тримата министри на Пермския край, които носят най-голяма отговорност за пожара - на бизнеса, градоустройството и обществената сигурност - са били уволнени и подчертава, че това е очаквана последица, но отбелязва като голяма новина колективната оставка на местното правителство. Комерсант коментира, че решението за уволненията на висши чиновници в Перм са били взети, след като в града пристигна премиерът Владимир Путин, който каза, че и местните власти са виновни за трагедията.

Британският премиер Гордън Браун и френският президент Никола Саркози призоваха за световна финансова реформа, пише Уолстрийт джърнъл.
Миналата година Европа изигра водеща роля пред лицето на световната финансова криза, за преструктуриране на банковата система и укрепване на световната финансова система. Днес ние отново трябва да поведем инициативата за изграждане на нов световен консенсус. Браун и Саркози препоръчват на първо място да се въведе извънреден данък върху бонусите, тъй като бонусите за 2009 г. са резултат отчасти и от държавното подпомагане на банковата система.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени