Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разнопосочна търговия на валутните пазари

Щатският долар се търгуваше разнопосочно спрямо еврото в четвъртък и завърши деня почти без промяна въпреки опасенията от нарастващите бюджетни дефицити на водещи страни в Еврозоната. Високодоходните австралийски и новозеландски долари отчетоха ръст след силните макро-икономически данни от САЩ, които възобновиха апетита за рискови активи.

Нискодоходната японска йена поевтиня, след като стана ясно, че търговският дефицит на САЩ се е свил през изминалия месец. Същевременно заявките за помощи при безработица в САЩ също регистрираха спад на четириседмична база със 7750 бр. до 473.750 хил. бр. спрямо ревизираните 481.500 хил. бр. за предходния период.

Положителните макро-икономически данни подкрепят тезата, че най-голямата икономика в света продължава да се възстановява и насърчават инвестициите в акции и други относителни рискови активи, които много често са финансирани чрез заеми в японски йени поради ниските им лихвени проценти. Американската валута повиши стойността си спрямо йената с 0.4% до 88.19 йени, като по-рано през деня достигна ниво от 88.45 йени за долар.

Цената на еврото спрямо зелените пари се повиши минимално с 0.1% до 1.4718 долара. Понижаването на кредитния рейтинг на Гърция и негативните перспективи пред развитието на Испания, за които водещите рейтингови агенции Fitch и Standard&Poors алармираха по-рано през седмицата, накараха пазарните участници да бъдат предпазливи и това обяснява слабата търговия на единната валута.

Членът на Управителния съвет на Европейската Централна Банка Евалд Новотни заяви вчера, че бюджетните дефицити на Гърция, Ирландия и Испания пораждат безпокойство, но ЕЦБ няма да помогне на държавите с големи бюджетни дефицити, тъй като това не е задължение на централната банка.

Цените на петрола паднаха под 70 долара за барел за първи път от два месеца насам в четвъртък и регистрираха спад за седми пореден ден заради опасенията от увеличаването на запасите от суровината и слабото потребление в световен мащаб. Увеличаването на седмичните запаси от суровината в САЩ, оповестени от енергийното министерство в сряда, потвърдиха слабото потребление в най-големия консуматор на енергийни източници в света.

Американският лек суров петрол със срок на доставка януари поевтиня с 13 цента до 70.54 долара за барел, като преди това достигна ниво от 69.81 долара. Лондонският Брент загуби 53 цента от стойността си до 71.86 долара за барел.

Черното злато загуби 7.83 долара от стойността си, или 10% през последната седмица, което е най-големия спад на цените на суровината от юли месец насам.

Златото възтанови част от загубите си в четвъртък и се търгуваше на нива над 1130 долара за тройунция, след като в сряда потъна до триседмично дъно в резултат на повишаването на долара и намаляването на търсенето на благородния метал като алтернативна инвестиция за защита от инфлацията.

Златните фючърси със срок на доставка месец януари поскъпнаха с 1.1% до 1132.70 долара за тройунция.

Спот цената на златото се повиши с 0.3% до 1132.40 долара за тройунция.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна