Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама наши измамници с кредитни карти отиват зад решетките в Нова Зеландия

Двама българи бяха осъдени на две години и четири месеца затвор за измама с кредитни карти в Нова Зеландия, съобщи в. "Крайстчърч корт нюз". След като изтърпят присъдата си те ще бъдат екстрадирани в България.

Красимир Йорданов Дамянов (25 г.) и Деян Димитров Илиев (22 г.) се признаха за виновни по обвинения за извършването на десет компютърни престъпления. Освен това двамата бяха осъдени за това, че са дали погрешна информация на имиграционната служба, за да получат разрешително за временно пребиваване.

Пред обвинението двамата заявиха, че са били принудително въвлечени в схемата за източване на кредитни карти в Кентърбъри и Нелсън.

Съдия Майкъл Кросби заяви, че българите пристигнали в Крайстчърч през август и получили разрешително за пребиваване за три месеца. В рамките на три седмици Дамянов и Илиев инсталирали копиращи устройства на 10 банкомата в Кентърбъри и Марлборо. Двамата боравели със сложната техника с лекота, което според Кросби показва, че те са заминали за Нова Зеландия с конкретната цел да участват в схемата.

Според съдията престъплението е извършено умишлено и представлява предварително организирана криминална дейност, в резултат на която се наложило две банки да преиздадат 4 736 карти на свои клиенти на стойност 130 000 долара и да извършат ремонт на банкомати за 18 000 долара.

По публикацията работи: БТА
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна