Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български и руски експерти обсъдиха проблеми с тероризма и наркотрафика

Борбата срещу международния тероризъм и наркотрафика обсъдиха в Москва руски експерти и представители на учрудения в България Международния институт за сигурност и сътрудничество. По предложение на домакините беше решено подобни срещи да се провеждат всяка година в Русия.

Конференцията даде възможност на експерти от Русия и от редица европейски страни да обменят професионален опит в борбата срещу наркотрафика от Афганистан през Русия към ЕС. Парите от тази престъпна дейност все по-често се използват за финансирането на терористични организации, смята бившият вътрешен министър на Словения Драгутин Мате: "За две години производството на опиум в Афганистан се е увеличило със 100% и затова само с общите усилия на Русия, ЕС и САЩ можем да водим успешна борба срещу организациите, които чрез наркотици финансират тероризма".

Пример за ефективно сътрудничество даде бившият български вътрешен министър Румен Петков, който е председател на Общото събрание Международния институт за сигурност и сътрудничество: „Само за година и половина са задържани над 115 тона наркотици, което е показателно, че когато я има волята, когато го има взаимното доверие, когато има ефикасност на работата има и резултати, които са подчинени на обществения интерес”.

Предстои материалите от конференцията да бъдат обобщени в брошура, която ще бъде представена както в София и в руската столица, така и пред ЕК в Брюксел.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна