Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Губернаторът на щата Калифорния Арнолд Шварценегер ще участва в срещата на върха в Копенхаген

Губернаторът на щата Калифорния Арнолд Шварценегер призова американското правителство да оглави борбата с глобалното затопляне. Пред в. "Файненшъл таймс" Шварценегер, който ще участва в срещата на върха в Копенхаген, отбеляза, че за целия свят би било добре, ако САЩ станат движеща сила в борбата с климатичните промени.

Той ще подкрепи пред американския Конгрес усилията на президента Барак Обама за определяне на конкретни цели в борбата за съкращаване на емисиите от въглероден диоксид. До 10 години САЩ биха могли да покриват 20 процента от
енергийните си нужди чрез възобновяеми енергоизточници, казва Шварценегер. Имаме слънце, вятър, а можем да произвеждаме гориво и от водорасли. В Калифорния се наблюдава "зелена революция", каквато може да има в САЩ като цяло, изтъква губернаторът.

През 2006 г. Шварценегер прокара в ръководения от него щат закон, ограничаващ емисиите на парникови газове, с което се противопостави на бившия президент Джордж Буш. През юни тази година Камарата на представителите в Конгреса
одобри план за намаляване на вредните емисии до 2020 г. със 17 процента спрямо равнището от 2005 г., но законопроектът бе блокиран от Сената и ще бъде разгледан отново едва през следващата година.

По публикацията работи: Франс прес
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна