Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София ще има драстични глоби за лошо почистване

Драстични глоби при несвършена работа предвижда Столичната община за новите фирми, които ще поемат почистването на София от средата на следващата година. За разлика от сега, те няма да могат да чистят в пиковите часове в работни дни по улиците с натоварен трафик.

Договорите на фирмите, които сега почистват столицата, изтичат през август 2010 година и за новите санкциите и задълженията ще са завишени. Целта на общината е градът да стане по-чист.

Солидна глоба грози фирмите, ако забавят над четири часа почистването на снега и там се образува лед, както и ако след миенето на улиците и тротоарите, са останали отпадъци. В проектите на договорите, които Столичната община ще сключи с фирмите, са предвидени глобите, ако кофите не са дезинфекцирани.

За липса на работно облекло, за повредени контейнери, както и, ако на терен излязат по-малко камиони, също ще има драстични санкции. Новите чистачи ще бъдат задължени да поставят на всяка кофа за боклук името на фирмата, електронната поща и телефон за връзка. Общината ще им възложи и почистването на 34 000 шахти.

По дейността „чистота” от средата на следващата година София ще е разделена на осем зони, а договорите с новите фирми ще са четиригодишни.

По публикацията работи: Ваня Вълкова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени