Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията по външна политика ще разгледа казуса "Гуантанамо"

Депутатите от вътрешната парламентарна комисия и от комисията по външна политика ще обсъдят на извънредно заседание искането на САЩ България да приеме затворници от базата Гуантанамо.

Специалният пратеник на американската администрация по закриването на затвора Даниел Фрийд изпрати миналата седмица писмо до премиера Бойко Борисов, в което иска от българското правителството да разгледа тази възможност.

Пред комисиите ще бъдат изслушани министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и председателя на ДАНС Цветлин Йовчев.

Очаква се Цветанов и Йовчев да дадат подробни данни колко и какви затворници от „Гуантанамо” се предлага да бъдат приети на територията на страната ни. 

"Това са хора, които са военнопленници, но в никакъв случай няма да бъдат лица и хора, които биха застрашили националната сигурност," обясни Цветанов пред БНР.

Все още не се съобщава кои обитатели на „Гуантанамо” биха застрашили и кои не националната ни сигурност. В момента в базата в Куба има около 200 задържани с различен статут. Някои чакат да бъдат съдени по американските закони, има обвинени във военни престъпления, които са обект на специални трибунали, а трети са признати за невинни или по-скоро срещу тях няма доказателства. Според американските власти те не могат да се приберат в родните си страни заради „съображения за личната им сигурност”.

Днес в комисиите на НС се поставя началото на дебатите трябва ли България да приеме заподозрени в тероризъм и връзки с „Ал Кайда”. Депутатът от ГЕРБ Живко Тодоров посочи: "Трябва да се търси пълен консенсус по тази тема. Не бива да се политизира. Трябва да се разгледа наистина отговорно от всички политически сили в парламента и да се изкажат адекватни мнения на база на това, което е реална информация."

По публикацията работи: Никола Миладинов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени