Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Расмусен ще поиска от Русия преминаване на военни товари

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен е на тридневно посещение в Москва за разговори с президента Дмитрий Медведев, премиера Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров. Очаква се освен активизирането на диалога Русия-НАТО, основна тема в срещите му с руските лидери да бъде Афганистан.

Очаква се Расмусен да повдигне въпроса за разширяването на наземния транзит към Афганистан през територията на Русия, като бъдат използвани железниците за превоз и на военни товари. Според източник от щаб квартирата на НАТО, алиансът ще поиска от Русия да се включи и в доставките на военно оборудване за Афганистан, но не за коалиционните части, а за националните афганистански сили за сигурност. Става дума за хеликоптери, артилерийски оръдия и автоматично оръжие.

Сътрудничеството между Русия и НАТО беше замразено за повече от година след войната в Северен Кавказ през лятото на 2008-ма. Сега и от двете страни се чуват гласове за активизиране на партньорството, което може да прерасне и в стратегическо.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна