Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов:"Мачът за световната титла между Веселин Топалов и Вишванатан Анад е признание за България"

Договорът за предстоящия мач за световно първенство по шахмат, която ще бъде в София между шампиона Вишванатан Ананд (Индия) и претендента Веселин Топалов /България/, бе подписан днес от министър-председателя Бойко Борисов и президента на Международната федерация по шахмат /ФИДЕ/ Кирсан Илюмжинов.

На подписването на договора в Гранитната зала на Министерския съвет присъстваха вицепрезидентът на ФИДЕ Георгиос Макропулос, прессекретарят на ФИДЕ Берик Балгабаев, председателят на Българската федерация по шахмат д-р Стефан Сергиев, зам.-председателят на Българската федерация по шахмат и мениджър на Веселин Топалов - Силвио Данаилов.

Двубоят за световната шахматна корона между световния шампион Вишванатан Ананд и претендента Веселин Топалов ще бъде открит на 21 април в София. Двамата супергросмайстори ще изиграят първата си партия на 23 април.

Мачът за световната титла ще бъде в 12 партии, като за победител ще бъде обявен шахматистът, спечелил 6,5 точки. При равенство в резултата след дванадесетета партия - 6:6 точки, ще се играе тайбрек - партии по ускорен шахмат и при евентуално ново равенство - партии по блиц до излъчване на победителя, който ще бъде и новият световеншампион.

Решението София да бъде домакин беше взето единодушно на 80-ия конгрес на ФИДЕ. Премиерът Бойко Борисов е почетен председател на Инициативния комитет за организирането на шахматния мач между Вишванатан Ананд и Веселин Топалов в България. Още преди конгреса на ФИДЕ той лично се бе ангажирал държавата да осигури необходимите 3 млн. евро, два от които са за награден фонд, а с останалите ще се покрият организационни разходи и комисиони за федерацията.

/К.И./
По публикацията работи: Теодор Черешев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени