Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 200 болни от морбили в Сливен

Над 200 са вече болните от морбили, които се лекуват в инфекциозните отделения на областната и военната болница в Сливен. В помощ на лекарите от града пристигнаха и медици от Нова Загора. Освен легла в Сливен не достигат и пари за лечение на усложненията от болестта.

Директорът на областната болница доктор Йордан Котов призова ромските организации от страната и чужбина да помагат. Причината е, че най-засегнато от дребната шарка е населението от ромските квартали на Сливен и шест села, където децата не са имунизирани.

„Положението е много тежко. Просто няма място в коридора, на което да не е сложено легло и върху него да не лежат поне двама, майка и дете. Имаме два смъртни случая от усложнения от морбили и в момента има едно дете, което е с енцефалит. Лекарите и сестрите са на ръба на изтощението. Пациент постъпил в болницата с морбили, с усложнения, не може да бъде върнат в дома, защото той може да се усложни и да екзитира. Самото лечение е скъпо. Всичко ние поемаме. Ромските организации, сега е момента да помагат. Боледуват хора, които не са имунизирани. Всички онези, които са си имунизирали децата, няма никакъв риск за тях. Нека не се създава паника в населението, това не е чумата на нашия век, чисто и просто е заболяване за съжаление, които всички мислехме, че е изчезнало преди четиридесет години, но сега се връща със страшна сила.”, подчерта Котов. 

По публикацията работи: Щилияна Василева - кор. на БНР в Сливен
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна