Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът прие промените в Закона за радиото и телевизията

Парламентът прие предложените от правителството промени в Закона за радиото и телевизията. Измененията предвиждат операторите, които имат изключителни права на телевизионни събития от значителен обществен интерес да предоставят на други телевизионни оператори правото да използват откъси, които не надвишават 90 секунди. Такива кратки откъси могат да бъдат ползвани и за излъчвания в целия ЕС.

Позволеното време за излъчване на час на реклама не се увеличава, но се дава гъвкавост на телевизионните оператори, така че да не се нарушава прекомерно целостта на предаванията. Предвижда се създаването на етичен кодекс за рекламирането в и около предавания за деца.

Депутатът от Коалиция за България Петър Корумбашев заяви, че поправките в медийния закон са срещу свободата на словото, защото е записано, че медиите трябва да обявят източниците си на информация, ако срещу тях е заведен иск. А такава практика в ЕС няма, посочи Корумбашев.

Дискусия предизвика предложението най-малко 25 на сто от общото годишно време на операторите да бъде от програми, създадени от български продуценти. Според Иван Иванов от Синята коалиция това ще доведе до опошляване на програмите на телевизионните оператори. Искра Фидосова от ГЕРБ заяви, че за второ четене ще предложи значително намаляване на този процент и така ще се насърчи конкуренцията на българските оператори.

По публикацията работи: Румяна Василева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени