Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството на отбраната установи пропуски при описването на боеприпасите в Крумовград

Проверката на Министерството на отбраната е установила пропуски в системата за описване на боеприпасите в бившето поделение в Крумовград, където заради боеприпас, който прилича на тонколона, в началото на месеца загинаха три деца от Комплекса за социални грижи.

Експертизата на военните в бившето поделение трябва да посочи дали сред тях има виновни, макар и косвено, мината да достигне до трите деца. Зам.-министър Валентин Радев беше категоричен:

"Има там един сержант, за който ставаше дума, мисля, че се казваше Валентин, който е подведен под отговорност или поне има следствие срещу него. От командира на поделението, всички, които са участвали по някакъв начин, са съхранявали и са били отговорни по някакъв начин за съхранението на тези изделия, разбира се, че ще се търси най-строга отговорност."

Още след инцидента, военните разпространиха плакати на мината, за да предотвратят повече нещастни случаи. Зам.-министър Радев каза, че проблемният взривател е от противотанкова мина, много рядък е, и прилича на високоговорител, т. е. се използва като елемент от система за дистанционно управление на минни полета. Елементът не е на въоръжение в армията, каза още Валентин Радев.

По публикацията работи: Добромир Видев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна