Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НДСВ протестира срещу мораториума върху земите и имотите, възстановени на Симеон Сакскобургготски

От НДСВ остро протестираха срещу решението на НС да спре разпореждането със земите и имотите, възстановени на Симеон Сакскобургготски. Така е нарушена неприкосновеността на частната собственост и личния живот и е погазено разделението на властите, коментира секретарят на движението Олимпи Кътев.

"С приетия днес мораториум върху частната собственост на пълноправния български гражданин Симеон Сакскобургготски НС погази конституцията, погази Международната харта за човешките права. Ние считаме, че не е работа на НС да се занимава с въпроси, които са в правомощията на независимата съдебна власт. Ако има такива решения, те би трябвало да бъдат на съда и той да се произнася по такива въпроси.", смята Кътев.

Същата е и позицията на НДСВ по внесените промени в Закона за електронните съобщения, които според движението, въвеждат полицейщина и атакуват директно правото на гражданите на лична неприкосновеност. Затова ръководството на НДСВ ще сезира Конституционния съд и ще стигне до ЕП, ако това се наложи, посочи Кътев:

"Ние си запазваме правата да сезираме и европейските институции, включително и ЕП чрез нашите двама евродепутати за погазване на правата на българските граждани и по двете теми, които сезираме в нашата декларация."

По публикацията работи: Наталия Ганчовска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна