Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РЗС обсъжда подготовката на Закон за статута на царските имоти

Екип от юристи на РЗС обсъжда подготовката на Закон за статута на царските имоти, каза в кулоарите на парламента депутатът Яне Янев. Той посочи, че в шестмесечен срок законопроектът ще бъде в пленарната зала. Той ще регламентира реда, по който имотите да бъдат отнети от Симеон Сакскобургготски и да бъдат върнати на държавата.

Яне Янев заяви, че от партията са удовлетворени от днешното решение на НС да бъде наложен мораториум над царските имоти.

"Този мораториум, на практика, е решение, което вече е в сила след обнародването му в ДВ. То не подлежи на второ четене. Това е първата сериозна стъпка преди приемане на закона за статута на т. нар. „царски имоти”.", посочи Янев.

 
Янев настоя през периода преди приемането на закона тримата ресорни министри – на регионалното развитие и благоустройството, на земеделието и храните и на финансите, да предприемат всички действия по закон, за да направят съответните описи и да предотвратят евентуални опити за сеч в горите и ипотеки на имуществото. Според експерти и оценка на РЗС реалната пазарна стойност на имотите, които владее Симеон Сакскобургготски е около 500 милиона евро.

"Това е пазарната стойност на всичко, което владее Симеон Сакскобургготски. Това в условие на криза е изключително значим ресурс за държавата.", подчерта Яне Янев.

Той определи като позорен акта на реституция на царските имоти и каза, че това е уникален случай без аналог в друга европейска държава.

По публикацията работи: Даниел Инков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна