Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срещата в Копенхаген прие уклончива формулировка на споразумение

Участниците в голямата международна конференция за климата, която се провежда в Копенхаген, приеха заключителен документ, в който заявяват, че приемат за сведение споразумението, подкрепено от лидерите на трийсетина най-големи икономики в света за борба с глобалното затопляне.

По този начин бе избегнат провал на срещата, която трябваше да приключи в петък, но дискусиите между делегациите по споразумението се проточиха.

"Конференцията на страните взима под внимание споразумението от Копенхаген", се казва в заключителния документ, приет от 193-те страни, които обаче не го одобриха с гласуване.

Според анализатори този акт ще позволи на пакта да влезе в сила, без да е необходимо одобрението на всички страни.

"Политическата декларация" малко прибързано бе обявена снощи за "споразумението от Копенхаген" от президентите на САЩ и на Франция Барак Обама и Никола Саркози. Тя бе представена в пленарната зала пред делегатите на 193 държави и предизвика твърде различни реакции.

Документът определя като цел ограничаването на глобалното затопляне до 2 градуса в сравнение с прединдустриалното равнище. Предвижда се и създаване на специален фонд под егидата на конвенцията за климата. През следващите 3 години в него трябва да влязат 30 милиарда долара. После сумата ще нарасне и до 2020 г. ще достигне 100 милиарда долара. Те ще бъдат насочвани главно за подпомагане на най-уязвимите страни в адаптацията към последиците от климатичните промени.

Декларацията обединява засега едва трийсетина държави - група, наподобяваща една разширена Г-20, която включва най-вече САЩ, Европа и големи нововъзникващи пазарни икономики като Китай, Индия, Южна Африка и Бразилия - основните страни замърсителки на околната среда.

Изказванията на делегати тази нощ доста време наподобяваха по-скоро фестивал на взаимните нападки, отколкото дискусия. Представител на Судан, цитиран от агенцията, сравнил климатичния план на държавните глави с холокоста, с което
предизвикал възмущението на присъстващите европейски министри.

На практика сключването на всеобхватно споразумение се отлага за края на 2010 г., когато ще се проведе конференцията по климата в Мексико.

По публикацията работи: Ройтерс

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени