Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЗ: Обстановката в страната е сравнително спокойна

От „Гражданската защита” предупредиха, че се очакват сериозни валежи на дъжд и сняг, които в комбинация със силния вятър, най-вече в Източна България, ще създадат много проблеми.

До този момент обстановката в страната е сравнително спокойна. Няма селища без ток и вода, както и сериозни инциденти, каза за „Хоризонт” дежурният от „Гражданска защита” тази нощ Страхил Тракиев: По-студено е в Северозападна България, на изток е по-топло, снегът се стопява, като почти навсякъде в момента не вали. Трудно беше движението през проходите на Стара планина – Шипка и Републиканският. В момента са проходими при зимни условия. На изток е по-меко, снегът се разтопява. Няма опасности. Към момента пътищата се обработват. Нямаме сигнали за опасни заледявания. През деня се очаква температурите да падат и да се образуват тогава заледявания. Препоръчително е да не се ходи много в планината, тъй като времето е променливо, ще застуди, ще има валежи, силен вятър, така че не препоръчваме да се пътува към планината.

От Агенция „Пътна инфраструктура” информираха, че Проходът на Републиката е затворен за движение на всички автомобили заради падащият мокър сняг и суграшица.

В Търговщка област пътищата са проходими при зимни условия. От „Гражданска защита” там съобщиха, че няма населени места без електричество.

Най-ниската температура тази нощ е отчетена в община Опака – минус 7 градуса.

През тази нощ фирмите, ангажирани с почистването на София, са извършили двукратно олужаване на улиците, по които се движи градският транспорт. Приключило е и избутването на снега от улиците с масовия градски транспорт, а в някои райони като Сердика, Лозенец, Илинден и в улиците с обществена значимост. Високите и стръмни места са обработени трикратно. Градският транспорт се движи нормално при зимни условия. Проблем има единствено при линия 63 в жк. „Магнолия” преди местността Бялата чешма заради паднало дърво, което е отстранено своевременно, съобщиха от Столична община. От там уточниха също, че към 8 часа по нареждане на кмета Йорданка Фандъкова фирмите, ангажирани със снегопочистването на София са започнали повторно избутване на снега от улиците с масов градски транспорт.

Очаква се през деня температурите да паднат и целта е снегът да бъде отстранен, за да не се образува заледяване.


По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна