Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парите по всички проекти без нарушения по САПАРД са изплатени

Парите по всички проекти без нарушения по програма САПАРД са изплатени, съобщават от Фонд „Земеделие”. След като Европейската комисия размрази през септември блокираните пари, са разплатени 197 проекта със субсидии от близо 84 млн. лв.

Неразплатени по САПАРД остават 26 проекта, които не отговарят на изискванията на програмата и за които в прокуратурата текат проверки. Тези проекти са за близо 29 млн. лв. От Фонд „Земеделие” отчитат, че за целия период на прилагане на САПАРД са изплатени общо 2 600 проекта с обща субсидия 877 млн. лв. Анулираните средства за седемте години са в размер на 374 млн. лв. Тази сума остава неусвоена, тъй като има много проекти, по които част от субсидията е отказана или намалена. Причината е неизпълнение на ангажиментите по договор или отказ за финансиране на самите кандидати по САПАРД.

От началото на програмата досега заради нередности са анулирани общо 205 проекта. Регистрираните нередности и измами по САПАРД за седемте години са 419. Агенция САПАРД ще си търси от некоректни длъжници 156 млн. лв.

По публикацията работи: Веселина Миланова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна