Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на световния печат

Лидерите на Европейския съюз се опитаха да отклонят отправяните срещу тях критики за неуспеха на преговорите за климата в Копенхаген, пише "Ню йорк таймс". В същото време спорът между Великобритания и Китай за това кой е виновен за изхода от конференцията се изостря все повече. Пекин обвини Лондон, че се е стремил да всее раздор сред развиващите се страни, но че опитите му са били обречени на провал, посочва изданието.

За разлика от много европейци, които бяха недоволни от сделката, постигната в Копенхаген, за китайските лидери това беше успех, тъй като им позволи да запазят нивото от 45 процента намаляване на интензивността на въглеродните емисии до 2020 г., за което те всъщност настояваха още от началото.

В основата на спора между Китай и развитите икономики като Великобритания стои въпросът за отговорността, която носят западните държави за отделяните вредни емисии, и за централната роля на Китай и Индия като най-големите замърсители в бъдеще. Според експерти Пекин иска да демонстрира статут на свръхсила, което предполага лидерство в съкращаването на парниковите емисии. Той обаче е поставен пред сериозна дилема, тъй като е нужно да задоволи и различните групи в страната, които смятат, че в исторически план Китай не е допринесъл кой знае колко за замърсяването на околната среда и че не е необходимо да ограничава своето икономическо развитие, коментира вестникът.

"Российская газета” отбелязва, че Русия и САЩ не са успели навреме да сключат нов Договор за съкращаване на стратегическите настъпателни въоръжения преди изтичането на досегашния СТАРТ. Той ще влезе в сила едва след няколко месеца, имайки предвид, че е необходимо не само двамата президенти да го подпишат, но и да бъде одобрен в Думата и Конгреса.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени