Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сенатът прие проектозакона за здравна реформа на Барак Обама

Американският Сенат прие проектозакона за здравна реформа на президента Барак Обама с 60 гласа "за" и 39 "против". Демократите очаквано подкрепиха документа, който предвижда едни от най-драстичните промени в здравната система на Съединенити щати. Сега предстои законопроектът да бъде обсъден и одобрен от Камарата на представителите, за да може да влезе в сила като закон.

Президент Барак Обама изрази задоволство от вота в Сената и подчерта, че приетият проектодокумент е най-важният социален закон от 1930 година насам.

"С приемането на закона за здравната реформа както от Камарата на представителите, така и от Сената, най-сетне сме на прага да изпълним обещанието си да осъществим истинска и смислена реформа в здравното осигуряване, която ще донесе допълнителна сигурност и стабилност на американския народ", подчерта Обама. 

Реформата в здравната система бе най-важният вътрешнополитически проблем, който Обама обяви, че ще бъде решен през първата година от неговия мандат. През януари Сенатът и Камарата на представителите започват нов кръг от преговори за изработване на единен документ, който след това трябва да бъде одобрен като закон и от двете камари на Конгреса.

По публикацията работиха: Ройтерс, БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени