Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сомалийските пирати освободиха кораб, плаващ под сингапурски флаг

Сомалийските пирати са освободили контейнеровоз, плаващ под сингапурски флаг. Това е станало вчера, когато бе пленен  британския кораб „Сейнт Джеймс парк” с петима българи на борда. Според представител на иратите те са получили 4 милиона. Сингапурският контейнеровоз е бил похитен на 15 октомври в Сейшелския архипелаг.

Според статистиката първите девет месеца на 2009 година отбелязват рекорд по пиратски нападения. В световен мащаб са извършени 324 атаки, от които 174  са дело на сомалийски пирати. Похитени са 37 плавателни съда, а 639 души  са взети за заложници.

По данни на сомалийските власти около 12 хиляди души са в "пиратския бизнес", който носи печалби от милиони долари, платени като откупи. Правителството на страната иска помощ от международната общонст, тъй като няма сили само да се справи с проблема, заяви сомалийският външен министър Абдул Рахман Джангели

Това, от което трябва да направим е да се борим с пиратството не само в морето, но и на сушата. Сомалийското правителство и сомалийските сили за сигурност имат нужда от подкрепа, за да се справят с тези пирати, посочи Джангели.  

Експерти прогнозират, че проблемът с пиратите ще се задълбочи, ако не бъде атакуван със затягане на мерките за сигурност и изправяне на виновните пред съда.

По публикацията работи: Хоризонт
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени