Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петима са българските моряци в екипажа на отвлечения танкер "Сейнт Джеймс парк"

Петима български моряци, наети от варненската фирма "Зодиак", са в екипажа на отвлечения от сомалийските пирати танкер "Сейнт Джеймс парк", съобщи президентът на фирмата капитан Продан Раданов. Той каза, че семействата на отвлечените са уведомени, но в момента няма установен контакт с моряците. Това обикновено става до 48-ия час след отвличането.

Капитанът на танкера е руснак, а българите са от изпълнителския състав, старши помощник-капитанът също е българин. Четирима от петимата българи са от Варна, за петия още не ясно от кой град е.

Танкерът "Сейнт Джеймс парк", плаващ под британски флаг, е отплавал от Испания за Тайланд. Пирати го превзели в Аденския залив и го отклонили към Сомалия. В екипажа му има също граждани на Полша, Украйна, Грузия, Румъния, Филипините и Индия.

Говорителят на Министерството на външните работи Драговест Горанов, заяви че в министерството се изясняват собствениците и имената на хората от екипажа. "Работи се с партньорите ни от ЕС, с чужди посолства, цялата система е задействана", посочи Горанов. "Трябва да се изчака, за да се разберат исканията на похитителите, корабът все още плава", добави говорителят.

През април тази година други 16 български моряци от кораба "Маласпина касъл" попаднаха в плен на сомалийските пирати и бяха освободени след близо месец пленничество. Тогава външното ни министерство отказа да отговори на въпроса дали е платен откуп за освобождаването на сънародниците ни. Всички те бяха в добро здраве при освобождаването им.
По публикацията работиха: БНР, Даниела Стойнова - кор. на БНР във Варна
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени