Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национален музеен комплекс ще бъде създаден в сградата на Галерията за чуждестранно изкуство

Министерският съвет одобри създаването на Национален музеен комплекс в сградата на Галерията за чуждестранно изкуство в София. Предвижда се комплексът да събере експозиции на български и чуждестранни автори, както и на археологически находки. Ремонтът на сградата и създаването на български „Лувър” ще струват около 25 милиона лева.

При ремонта към сегашната Галерия за чуждестранно изкуство ще се присъедини и сградата на бившето МЕИ и така ще се получи обща експозиционна площ от около 30 хиляди кв. метра, обясни министърът на културата Вежди Рашидов.

"Това ще бъде българският „Лувър”. Капка в морето на всичко това, което ядем като „кюфтаци”, както казва премиерът, и харчим. Това ще струва завинаги. Както Софийският университет. Двайсет и пет милиона лева.", посочи Рашидов.

Предвидено е ремонтът да приключи за три години, като парите за него ще се отпускат от бюджета, по около 8 милиона лева годишно.

След преструктурирането на изложбените площи, от министерството планират Националната художествена галерия да се превърне в място, където да се изложат съкровищата на България. Рашидов съобщи още, че картината на Цанко Лавренов, която стоеше в кабинета на премиера Бойко Борисов, вече е върната на наследниците на автора. Диптихът „Старият Пловдив” е била подарена навремето на Тодор Живков, а при миналото правителство е била в кабинета на Сергей Станишев.

По публикацията работи: Веселина Миланова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна