Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НКЖИ предлага преквалификационни курсове за съкратените си служители

Националната компания "Железопътна инфраструктура" започва за своя сметка преквалификационни курсове за съкратените си служители, с единственото условие обучените да се върнат на работа в компанията.

Курсовете се организират във връзка със започналите съкращения, които целят промяна в управленската и организационна структура на НКЖИ за оптимизиране на дейността и намаляване разходите на компанията, вследствие на което пък се предвижда да бъдат закрити между пет и осем дирекции, каза за „Хоризонт” Диана Лукова, ръководител на отдел „Човешки ресурси” към НКЖИ.

„Хора, които все още не сме ги освободили и заявят желание да се преквалифицират за някоя конкретна длъжност и свободно работно място, ще подават молба. За сметка на техен неплатен отпуск ще им даваме стипендия в размера на минималната работна заплата и за сметка на компанията ще бъдат самите курсове. Курсовете са различни, ние имаме курсове с 3-4 месеца, имаме и 1 месец за различните професии, които са специфични за националната компания. Те ще минат на съответните прегледи дали могат да заемат съответната длъжност. На хората, на които не сме могли да намерим по този вариант решение, в програмата е предвидено, дори да са излезли на борсата, да получават обезщетението за безработица, а ние да им осигурим, пак за наша сметка, курсовете.”, поясни Лукова.

По публикацията работи: Георги Софронов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна