Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В полунощ изтичат първите три години от присъединяването на България към Европейския съюз

Днес в полунощ изтичат първите три години от присъединяването на България към Европейския съюз, а заедно с тях - и възможността на страната ни да бъдат налагани предпазни клаузи.

В присъединителния договор на България беше предвидено през първите три години от членството, с цел запазване на интересите на Европейския съюз, да могат да се активират предпазни клаузи в три отделни области: обща - за икономиката, за вътрешния пазар, и върху правосъдието и вътрешните работи, където действа и специален мониторингов механизъм. Той остава в сила за неопределено време, но вече няма да може да активира предпазна клауза.

Санкциите, които ще могат да бъдат налагани на България занапред, ще са същите като за останалите страни-членки - наказателни процедури и евентуално дело в Европейския съд при неспазване на Общностното законодателство, и замразяване и отнемане на средства при неправомерно изразходване на парите от Еврофондовете. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.