Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новоизбраният президент на ЕС встъпва в длъжност

Новоизбраният президент на Европейския съюз - белгиецът Херман ван Ромпой, встъпва днес официално в длъжност. Съгласно Договора от Лисабон, който влезе в сила на 1 декември 2009 г., беше създаден постът постоянен председател на
Европейския съвет с мандат от 2 години и половина. Така отмина цяла епоха в 52-годишната история на Европейския съюз, който от основаването си през 1957 г. бе управляван от различна страна членка на всеки шест месеца.

Бившият белгийски премиер ще председателства срещите на върха и ще ръководи дневния ред на ЕС, докато Испания, следващият ротационен председател на ЕС, ще оглавява срещите на по-ниско равнище.

Ван Ромпой бе избран на извънредна среща на високо равнище на страните от Европейския съюз на 19 ноември 2009 г. Икономиката ще бъде в центъра на дневния ред на срещата на върха на европейските лидери през февруари, обяви Херман ван Ромпой в изявление, публикувано тази седмица в сайта му. "Най-важните теми ще бъдат как да координираме по-добре борбата с неблагоприятните последици на кризата върху трудовия пазар и държавните финанси и как да разработим стратегии за етапа, когато възстановяването бъде осигурено", се добавя в изявлението.

По публикацията работи: ДПА
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна