Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Невредими са всичките членове на екипажа на отвлечения "Ейшън глори"

Невредими са всичките 25 членове от екипажа на плаващия под британски флаг кораб „Ейшън Глори”, вторият с българи на борда, отвлечен преди два дни край бреговете на Сомалия. Това съобщи говорителят на военноморската мисия на ЕС Джон Харбър.

Според Харбър корабът е трябвало да навлезе в неделя в транзитния коридор, охраняван от операцията „Атланта”. Нает е бил от южнокорейска компания за превоз на автомобили.

Още няма контакт с пиратите, но от британското външно министерство са установили, че корабът се отправя към Сомалия.

Сомалийските пирати са отвлекли 80 кораба през последните две години, като в много случаи са получили за тях много милиони откупи в американски долари. В момента пиратите държат в плен почти 300 моряци.

Британският вестник „Индипендънт съобщи, че един от нашите моряци е успял да се свърже с британската компания и да каже, че не е ранен, че корабът е отвлечен, и че екипажът се намира в добро здраве.

В началото на седмицата пиратите отвлякоха и кораба „Сейнт Джеймс Парк” с петима българи на борда. Така похитените от пирати край Сомалия български моряци станаха общо 13.

Вторият отвлечен от сомалийски пирати кораб "Ейшън Глори", продължава да плава към източния бряг на Сомалия. Все още никой от екипажа не се е свързал със семейството си, съобщи капитан Продан Раданов, управител на фирмата мениджър "Зодиак".

Първият отвлечен кораб, такера "Сейнт Джеймс Парк", се намира в пристанище на източния бряг на Сомалия. Преговорите с похитителите още не са започнали. 

Пресслужбата на украинското Министерство на външните работи съобщи по-рано, че товарният кораб „Ариана” с украинци на борда ще пристигне днес в оманското пристанище Салала, след като беше освободен от сомалийски пирати. Украинците ще се върнат в родината си със специален полет след медицински прегледи и предаването на кораба на новия екипаж.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени