Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ив. Калфин: България трябва да е активна в преговорите за освобождаване на похитените моряци

Евродепутатът от ПЕС Ивайло Калфин коментира пред БНР, че страната ни би трябвало да се намеси по-активно в преговорите за освобождаване на похитените край Сомалия български моряци.

"Това, което може да направи България в случая, е изключително активно да координира действията на различните участници, заинтересовани в решаването на този случай, както и действията да се координират с другите държави, които имат отвлечени. Държавата, пак казвам, до голяма степен остава скрита и е редно това да стане така. В българското Министерство на външните работи има и добра практика, и добър опит, и много опитни хора, които знаят какво да направят максимално в такъв случай," увери Калфин.

Капитан Продан Раданов, управител на варненското представителство на фирмата „Зодиак”, мениджър на двата отвлечени кораба „Сейнт Джеймс парк” и "Ейшън глори”, съобщи, че очаква днес преговорите с похитителите да започнат. Похитените наши моряци са общо 13. Според последната информация те са в добро здравословно състояние.

Вторият отвлечен кораб с български моряци, „Ейшън глори”, се очаква да простигне в Сомалия, съобщиха от Европейската антипиратска мисия „Аталанта”.

Подробности от интервюто с Ивайло Калфин

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени