Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 3 500 абонати могат да останат без парно във В. Търново. Авария остави без топло няколко столични квартала

Над 3500 битови и обществени абонати ще останат без парно във Велико Търново, ако Министерството на отбраната не плати старите задължения на Националния военен университет "Васил Левски".

Фирмата „Овергаз-Север” е предупредила великотърновското топлофикационно дружество, че на 13 януари в 8 часа ще спре подаването на природен газ, ако не бъдат платени договорените авансови януарски вноски за гориво. „Топлофикация” обаче няма пари за вноските, защото НВУ „В. Левски” не си плаща сметките от февруари миналата година, каза шефът на дружеството Милчо Михайлов.

"Ние очакваме една бърза и своевременна реакция на държавата, привеждане от националния бюджет средства на НВУ, за да могат те да си платят дължимите 380 000 лв., които ние да приведем за доставки на природен газ.", каза Михайлов. По думите му, резервът от мазут е само за пет дни и ако подаването на газ бъде спряно, без централно отопление ще останат 3 5000 домакинства, осем училища и детски градини и две социални заведения.

Авария на главен топлопровод остави без парно и топла вода жителите на столичните квартали Младост 1, Мусагеница, Дървеница, Студентски град, Витоша и резиденциите. От Топлофикация-София съобщиха, че се очаква повредата да бъде отстранена до 9:00 часа утре.

По публикацията работиха: Катя Чорова, Георги Софров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна