Eмисия новини
от 18.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Конфликтът между театър „Сълза и смях” и читалище „Славянска беседа” ще се реши

Конфликт между театър „Сълза и смях” и читалище „Славянска Беседа” избухна в София, след като собствениците на читалището поискаха театъра да плаща висок наем. Зам.-министърът на културата Димитър Дерелиев нарече случая "опит за атентат срещу българската култура", който няма да бъде успешен. "Този атентат няма да бъде успешен благодарение на нашите усилия. Смятам, че ръководството на читалището ще разбере, че направи нещо абсурдно, прекалено, несправедливо, което повече подхожда на поведението на една група реститути, които бързат час по-скоро да си приберат парите на масата, отколкото на една културна просветна институция, каквато е читалище „Славянска беседа”", подчерта Дерелиев.

Най-вероятно ще се стигне до споразумение между театъра и читалището. Това, пък, стана ясно на пресконференция, дадена от читалище „Славянска беседа”.
Ще има най-вероятно договор между читалище „Славянска беседа” и театър „Сълза и смях”, който ще бъде изграден за двете страни. Това обяви председателят на настоятелството на читалището Петър Жеков, който по-рано днес се срещна с министъра на културата Вежди Рашидов и с директора на театър „Сълза и смях” проф. Венцислав Кисьов.

Най-вероятно сумата за наема ще е с пъти по-ниска от първоначално обявените 1 000 лева на ден и ще става въпрос за някъде около 7-8 хиляди лева на месец. От читалището прочетоха и специална декларация, в която се казва, че дори, ако се стигне до напускане на театъра, пространството на залата, в която до момента играеше театър „Сълза и смях” ще продължи да се използва за културни цели.

До този спор се стигна след многогодишни съдебни дела. Първото дело датира още от 1991 г., когато „Славянска беседа” завежда първото дело за собствеността на сградата, която се намира на ул. „Раковски” в столицата. Последното съдебно решение е от май 2009 г. и то е на ВКС. След това решение са последвали няколко срещи между ръководството на театъра и читалището, които обаче не са постигнали успех, каза директорът на театъра Венцислав Кисьов. От читалището поставиха условия за непосилен наем от 1000 лв. на ден, които театърът не може да изпълни.

Според председателя на Съюза на артистите Христо Мутафчиев, който присъстваше на пресконференцията в сградата на театъра, проблемът е в културната политика, защото вместо да се строят нови театри, България започва да ги губи.

Театър „Сълза и смях” е най-старият професионален театър в България, основан през 1892 година. Първата трупа на театъра става основа за основаването на Народния театър в София.

Режисьорът Борис Панкин ще бъде новият директор на Националния музикален театър „Стефан Македонски”, съобщиха от Министерството на културата. Комисия от 9 души, председателствана от проф. Александър Йосифов е класирала на първо място Панкин. Останалите петима кандидати, допуснати до конкурса, не са получили минимума от точки необходим за класиране. Същевременно в писмо до медиите, колективът на театъра вече изразява своето недоумение и шок от избора на директор.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от