Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реконструкцията на ПС за отпадни води „Кубратово” ще струва близо 30 млн. евро по програма ИСПА

Близо 30 млн. евро по Програмата ИСПА ще струва реконструкцията на пречиствателната станция за отпадни води „Кубратово”. Проектът ще бъде завършен до края на годината, обеща министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Тя и кметът на София Йорданка Фаднъкова направиха първата копка по реконструкцията.

Проектът включва изграждане на инсталация за отстраняване на азот и фосфор, както и помпена станция за отпадъчни води в кв. „Нови Искър”. Според кмета на София Йорданка Фандъкова с тази реконструкция България дава добър отговор на еконормите на ЕС. "Това е проект, който гарантира пречистването на всички отпадни води на София, които отиват в река Искър, гарантира пречистването на чувствителната зона на Искърм от там и на Дунав."

Проектирането, строителството и надзора по проекта са поверени на консорциум „Кубратово”, в тясно сътрудничество с холандска консултантска фирма. Освен надежда за бързо изпълнение до края на годината, проектът получи и благословията на отец Любен, който отслужи водосвет.

По публикацията работи: Андрей Борисов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна