Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

420 души могат да останат без работа, заради спор между предприятия

420 души могат да останат без работа, а други 500 да бъдат пуснати в неплатен отпуск, заради неуредени отношения между химическите предприятия „Солвей соди” и „Агрополихим” в Девня. Причината е, че двете предприятия не могат да се разберат за сумата, която „Агрополихим” трябва да плати на „Солвей соди” за ползване на пречиствателна станция за отпадни води, собственост на „Солвей соди”.

Като собственик на пречиствателната станция Заводът за калцинирана сода „Солвей соди” има пълното право да определя таксата за ползването й.
За предприятието „Агрополихим” атлтернатива няма, тъй като втора станция като тази в град Девня няма. Такава от „Агрополихим” обещават да изградят до края на ноември 2011 г., тъй като това изисква Министерствата на околната среда и водите.

По думите на изпълнителния директор на „Агрополихим” Красимир Бербенков, в края на миналата година, когато изтича договорът за ползване на станцията, „Солвей соди” иска непосилната и необоснована, според него, сума от 1,8 млн. лв. за ползването на станцията за 2010 г. Определението за това е едно, и то е рекет, смята Красимир Бербенков: "Търговският въпрос опира до това дали не могат да се вземат повечко парички от „Агрополихим”.

Според изпълнителния директор на „Солвей соди”, Иво Божидаров, сумата е по-малка: "От порядъка на 800 хил. лв." И е оправдана, тъй като не е актуализирана от 2006 г., добавя Божидаров.

Към момента е платена сумата за ползване на пречиствателната станция до края на февруари тази година. Ако до тогава не бъде преведена останалата част от сумата, каквото й да е тя, „Солвей соди” има пълното право да спре отпадните води на „Агрополихим” към станцията за пречистване.

По публикацията работи: Андрей Борисов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!