Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чиновници от ДФ "Земеделие" са се занимавали с рекет на земеделски производители

Чиновници от Държавен фонд „Земеделие” са действали като организирана престъпна група и са държали в домовете си оригинални документи и проекти по САПАРД и по Програмата за развитие на селските райони. Това съобщи министърът на земеделието Мирослав Найденов. Шестима от служителите на фонда са разследвани по подозрение за изнудване на кандидати за европейско финансиране.

След уволнението на една от служителките по подозрение за злоупотреби, останалите петима са излезли в дългосрочни болнични и не идвали на работа, за да не бъдат уволнени, съобщи министърът. Един от тях е началникът на отдел Велин Велев, останалите по неофициална информация са Цветомира Стайкова, Иван Метанов, Иван Патев, Ралица Братанова и Нина Йолова.

Всички разследвани чиновници са назначени по времето на Асен Друмев, а при проверките срещу тях са използвани СРС, като подозрението е, че са работили в организирана престъпна група. Става въпрос за изнудване на кандидати в осем проекта, два от които по САПАР, останалите по Програмата за развитие на селските райони. Министър Найденов отказа информация за сумата на проектите и затова откога групата се занимава с рекет на земеделски производители.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна